Welkom » Nieuws » Nieuwsblog

"Sinds 2000 werk ik aan de ontwikkeling van sculpturen met expressieve beweging als uitgangspunt."

Model van groot nieuw balans sculptuur

2021-09-15 (V. van der Wijk)

Dit is een proefmodel op werkelijke grote van een nieuw 4,2 meter hoog balans sculptuur welke ik momenteel aan het ontwikkelen ben. Het bestaat uit een bewegende compositie van vier piramide vormen die ondersteund wordt door twee elementen met driehoekig gevormde contramassa voor balans. Het sculptuur wordt van roestvaststaal en zal door de hand van de toeschouwer naar een variëteit van mooie standen kunnen worden bewogen. Ik hoop dat het mogelijk is om het sculptuur op tijd af te hebben om het te tentoonstellen op het Delft Highlight Festival in November.

 

Wasmodellen zijn af

2021-08-31 (V. van der Wijk)

De wasmodellen van het sculptuur dat ik liet zien op 16 januari zijn af en zijn nu bij de gieterij om in brons te worden gegoten. De techniek voor het gieten van dunne vlakke platen van was met superglad oppervlak heb ik geperfectioneerd door het gebruik van een spiegelgladde siliconen mat. Door de onderdelen uit deze platen van was te snijden, zijn de piramidevormen en andere elementen van het sculptuur opgebouwd.

Ook het voetstuk van het sculptuur is van was gemaakt. Op de plek van de twee grote circels komen de assen waar de piramide vormen omheen zullen draaien.

 

Traan profiel

2021-07-13 (V. van der Wijk)

Ik ben begonnen met een nieuwe bronzen versie van Tussen Hemel en Aarde waarin de elementen een profiel hebben in de vorm van een traan. De bovenste foto toont de zandgietvorm uit hout gefreesd en geschuurd en hieronder kun je de resultaten zien van de eerste zandgietproef, welke erg goed is gelukt. Binnenkort zal ik 10 van deze staven gieten wat bijelkaar voldoende is voor het volledige sculptuur.

 

Eén zijde af

2021-06-13 (V. van der Wijk)

De voorzijde van het nieuwe sculptuur Pluimage in Brons is nu af: de 4 bewegende stangen zijn gebalanceerd en kunnen heel licht alle kanten op worden bewogen en blijven stilstaan in alle mogelijke posities. Het werkt wonderderlijk! Om de lange bewegende stangen op de juiste lengte te krijgen voor perfecte balans was een hele uitdaging doordat de massa verdeling van de stangen niet gelijk verdeeld is over de lengte van de stangen. Daar waren uitgebreide berekeningen voor nodig.

Op dit moment ben ik bezig met het maken van de andere zijde, welke hetzelfde is als deze voorzijde.

 

 

Lagers en Massamiddelpunt

2021-05-29 (V. van der Wijk)

Het nieuwe sculptuur Pluimage in Brons vordert gestaag. Van de aangietrestanten van het bronsgieten van de profielen heb ik bronzen lagerbusjes gedraaid, met asjes uit RVS.

Het sculptuur bouwt zich nu stapje voor stapje op, dit is de basis met het centrale draaipunt. Omdat het bewegende sculptuur in alle verschillende standen perfect in balans moet zijn, is het belangrijk om van ieder onderdeel precies te weten hoeveel massa het heeft en waar het centrum van de massa precies ligt. Voor dat laatste heb ik een meetsysteem bedacht, te zien in de laatste foto. Het profiel wordt ingeklemd in een blokje met een dun asje. Door het blokje heen en weer en op een neer te verschuiven kan het punt worden gevonden waarin het profiel in balans wordt gehouden en niet gaat ronddraaien. Het asje zit dan in het centrum van de massa. De uitkomsten van de meting hebben invloed op de afmetingen van de andere onderdelen, welke vervolgens berekend kunnen worden.

Bronsgieten van profielen

2021-05-05 (V. van der Wijk)

De profielen die ik eerder uit hout had gemaakt heb ik in brons gegoten, samen met een ronde voet voor het nieuwe sculptuur Pluimage in Brons. Daarvoor heb ik speciale vormkasten gebouwd om de zandmallen van Delftse gietaarde in te maken. Nadat de mallen waren gesloten konden de profielen er eenvoudig uit worden getrokken, waarna de open ruimte die daardoor ontstond kon worden volgegoten met vloeibaar brons. Daarvoor heb ik het brons verwarmd tot zo'n 1050 °C in mijn oven van keramische wol. De resultaten zijn erg mooi geworden. De profielen kwamen er perfect recht uit en hebben veel detail. Ook de ronde voet is mooi geworden. Het afwerken van de oppervlakken met richtingloos schuren bleek het mooiste te passen bij de natuurlijke uitstraling van gegoten brons.

 

 

Platen van was

2021-04-15 (V. van der Wijk)

Hoewel ik het liefste zelf mijn bronzen sculpturen giet met zandgietvormen, zijn niet alle sculpturen geschikt voor het zandgieten, vooral als het ontwerp dunne delen heeft of een diepe holle kern. Voor het sculptuur dat ik liet zien op 16 januari moeten de pyramidevormen in brons gegoten worden door middel van de verloren was methode. Daarvoor heb ik platen was gegoten van 4.5 mm dik en deze gebruikt om de pyramidevorm mee te construeren.

 

Houten profiel gietmodel

2021-03-31 (V. van der Wijk)

Ik werk aan een 65 cm hoge bronzen versie van Pluimage I waarvoor ik deze profielen van hout heb gemaakt:

De profielen bestaan uit een convex oppervlak aan de bovenkant, concave oppervlakken aan de zijkanten en een vlakke onderkant. Ze zullen worden gebruikt als zandgietvormen voor het bronsgieten om de profielen in brons te krijgen. De bronzen profielen zullen vervolgens als elementen worden samengesteld tot het Pluimage I gebalanceerde bewegende sculptuur.  

Glanzende pyramides van roestvaststaal

2021-02-28 (V. van der Wijk)

De pyramidevormen uit het vorige bericht hebben me inspiratie gegeven voor een balans-sculptuur met meerdere kleine pyramidevormen van glanzend roestvaststaal:

De eerste foto laat de productiestappen zien van het samenstellen van de vlakken, het aflassen van de randen en het afwerken tot gepolijste vlakken van de pyramidevorm. De tweede foto toont de samenstelling van vier pyramidevormen als een beweegbaar parallelogram. Op dit moment werk ik aan het resterende deel van het sculptuur die deze samenstelling zal vasthouden en laten zweven in de lucht.

Nieuw sculptuur in ontwikkeling

2021-01-16 (V. van der Wijk)

Vlak voor kerst heb ik een nieuw sculptuur ontworpen die een persoon's extreme behoefte aan een intieme knuffel uitdrukt. Dit is geïnspireerd door de huidige tijd waarin intimiteit door de Covid-19 pandemie zeer beperkt is, een nogal onmenselijke situatie.

Ik wil nog niet teveel verklappen, maar hier alvast de eerste foto's. De twee vormen zullen van een open 'afstandelijke' stand naar elkaar toevallen in de getoonde stand. Op dit moment werk ik het sculptuur uit in staal om het daarna helemaal in brons te (zand-)gieten. Uiteindelijk wordt het dus een volledig bronzen bewegend sculptuur.

Nieuwe website online!

2020-10-26 (V. van der Wijk)

Eindelijk, mijn nieuwe website is online! Een frisse uitstraling en een betere indeling, veel plezier!