Welkom » Nieuws » Nieuwsblog

"Sinds 2000 werk ik aan de ontwikkeling van sculpturen met expressieve beweging als uitgangspunt."

Bronsgieten van profielen

2021-05-05 (V. van der Wijk)

De profielen die ik eerder uit hout had gemaakt heb ik in brons gegoten, samen met een ronde voet voor het nieuwe sculptuur Pluimage in Brons. Daarvoor heb ik speciale vormkasten gebouwd om de zandmallen van Delftse gietaarde in te maken. Nadat de mallen waren gesloten konden de profielen er eenvoudig uit worden getrokken, waarna de open ruimte die daardoor ontstond kon worden volgegoten met vloeibaar brons. Daarvoor heb ik het brons verwarmd tot zo'n 1050 °C in mijn oven van keramische wol. De resultaten zijn erg mooi geworden. De profielen kwamen er perfect recht uit en hebben veel detail. Ook de ronde voet is mooi geworden. Het afwerken van de oppervlakken met richtingloos schuren met 240 schuurpapier bleek het mooiste te passen bij de natuurlijke uitstraling van gegoten brons.

 

 

Platen van was

2021-04-15 (V. van der Wijk)

Hoewel ik het liefste zelf mijn bronzen sculpturen giet met zandgietvormen, zijn niet alle sculpturen geschikt voor het zandgieten, vooral als het ontwerp dunne delen heeft of een diepe holle kern. Voor het sculptuur dat ik liet zien op 16 januari moeten de pyramidevormen in brons gegoten worden door middel van de verloren was methode. Daarvoor heb ik platen was gegoten van 4.5 mm dik en deze gebruikt om de pyramidevorm mee te construeren.

 

Houten profiel gietmodel

2021-03-31 (V. van der Wijk)

Ik werk aan een 65 cm hoge bronzen versie van Pluimage I waarvoor ik deze profielen van hout heb gemaakt:

De profielen bestaan uit een convex oppervlak aan de bovenkant, concave oppervlakken aan de zijkanten en een vlakke onderkant. Ze zullen worden gebruikt als zandgietvormen voor het bronsgieten om de profielen in brons te krijgen. De bronzen profielen zullen vervolgens als elementen worden samengesteld tot het Pluimage I gebalanceerde bewegende sculptuur.  

Glanzende pyramides van roestvaststaal

2021-02-28 (V. van der Wijk)

De pyramidevormen uit het vorige bericht hebben me inspiratie gegeven voor een balans-sculptuur met meerdere kleine pyramidevormen van glanzend roestvaststaal:

De eerste foto laat de productiestappen zien van het samenstellen van de vlakken, het aflassen van de randen en het afwerken tot gepolijste vlakken van de pyramidevorm. De tweede foto toont de samenstelling van vier pyramidevormen als een beweegbaar parallelogram. Op dit moment werk ik aan het resterende deel van het sculptuur die deze samenstelling zal vasthouden en laten zweven in de lucht.

Nieuw sculptuur in ontwikkeling

2021-01-16 (V. van der Wijk)

Vlak voor kerst heb ik een nieuw sculptuur ontworpen die een persoon's extreme behoefte aan een intieme knuffel uitdrukt. Dit is geïnspireerd door de huidige tijd waarin intimiteit door de Covid-19 pandemie zeer beperkt is, een nogal onmenselijke situatie.

Ik wil nog niet teveel verklappen, maar hier alvast de eerste foto's. De twee vormen zullen van een open 'afstandelijke' stand naar elkaar toevallen in de getoonde stand. Op dit moment werk ik het sculptuur uit in staal om het daarna helemaal in brons te (zand-)gieten. Uiteindelijk wordt het dus een volledig bronzen bewegend sculptuur.

Nieuwe website online!

2020-10-26 (V. van der Wijk)

Eindelijk, mijn nieuwe website is online! Een frisse uitstraling en een betere indeling, veel plezier!