"Sinds 2000 werk ik aan de ontwikkeling van sculpturen met expressieve beweging als uitgangspunt."

"Sinds 2000 werk ik aan de ontwikkeling van sculpturen met expressieve beweging als uitgangspunt."

Nieuwsblog

Eén zijde af

2021-06-13 (V. van der Wijk)

De voorzijde van het nieuwe sculptuur Pluimage in Brons is nu af: de 4 bewegende stangen zijn gebalanceerd en kunnen heel licht alle kanten op worden bewogen en blijven stilstaan in alle mogelijke posities. Het werkt wonderderlijk! Om de lange bewegende stangen op de juiste lengte te krijgen voor perfecte balans was een hele uitdaging doordat de massa verdeling van de stangen niet gelijk verdeeld is over de lengte van de stangen. Daar waren uitgebreide berekeningen voor nodig.

Op dit moment ben ik bezig met het maken van de andere zijde, welke hetzelfde is als deze voorzijde.

 

 

Lagers en Massamiddelpunt

2021-05-29 (V. van der Wijk)

Het nieuwe sculptuur Pluimage in Brons vordert gestaag. Van de aangietrestanten van het bronsgieten van de profielen heb ik bronzen lagerbusjes gedraaid, met asjes uit RVS.

Het sculptuur bouwt zich nu stapje voor stapje op, dit is de basis met het centrale draaipunt. Omdat het bewegende sculptuur in alle verschillende standen perfect in balans moet zijn, is het belangrijk om van ieder onderdeel precies te weten hoeveel massa het heeft en waar het centrum van de massa precies ligt. Voor dat laatste heb ik een meetsysteem bedacht, te zien in de laatste foto. Het profiel wordt ingeklemd in een blokje met een dun asje. Door het blokje heen en weer en op een neer te verschuiven kan het punt worden gevonden waarin het profiel in balans wordt gehouden en niet gaat ronddraaien. Het asje zit dan in het centrum van de massa. De uitkomsten van de meting hebben invloed op de afmetingen van de andere onderdelen, welke vervolgens berekend kunnen worden.

Bronsgieten van profielen

2021-05-05 (V. van der Wijk)

De profielen die ik eerder uit hout had gemaakt heb ik in brons gegoten, samen met een ronde voet voor het nieuwe sculptuur Pluimage in Brons. Daarvoor heb ik speciale vormkasten gebouwd om de zandmallen van Delftse gietaarde in te maken. Nadat de mallen waren gesloten konden de profielen er eenvoudig uit worden getrokken, waarna de open ruimte die daardoor ontstond kon worden volgegoten met vloeibaar brons. Daarvoor heb ik het brons verwarmd tot zo'n 1050 °C in mijn oven van keramische wol. De resultaten zijn erg mooi geworden. De profielen kwamen er perfect recht uit en hebben veel detail. Ook de ronde voet is mooi geworden. Het afwerken van de oppervlakken met richtingloos schuren bleek het mooiste te passen bij de natuurlijke uitstraling van gegoten brons.

 

 


Meer blog items >>

 

All rights reserved - Copyright © 2021 - Contact >> - Kinetic Art Sculptures - The Hague/Den Haag (NL)