Welkom » Kinetische Architectuur » Vleugelbrug - 2012

"Sinds 2000 werk ik aan de ontwikkeling van sculpturen met expressieve beweging als uitgangspunt."

 

Vleugelbrug - 2012

 

 

 

 

De Vleugelbrug is een bewegende brug met inherente balans. Dit betekent dat het geopend en gesloten kan worden met minimale aandrijfkracht waardoor het een energievriendelijk ontwerp is. Er zijn geen grote contramassa's nodig zoals in de meeste andere bewegende bruggen, welke over het algemeen lastig en duur zijn om in het ontwerp mee te nemen. In de afbeeldingen is te zien dat bij het openen een deel van de brug naar beneden beweegt terwijl een ander deel omhoog beweegt waardoor ze elkaar in balans houden.  Er zijn verschillende variaties mogelijk in het ontwerp. In het getoonde ontwerp is ervoor gekozen om de brug verder te laten zakken dan nodig voor perfecte balans om de windbelasting op de open brug te verminderen, wat geresulteerd heeft in het beste compromis voor een eenvoudige en goedkope mechanische constructie. 

 

 

 

Het ontwerp van de Vleugelbrug is gepubliceerd in de volgende wetenschappelijke artikelen:

Van der Wijk, V.: Inherent Gravity Force Balance in Moving Architecture with New Designs. Proc. of the ATI 2020: “Smart Buildings, Smart Cities”, August 27-29, Izmir, Turkey (2020)

Van der Wijk, V.: Methodology for analysis and synthesis of inherently force and moment-balanced mechanisms – theory and applications. Dissertation, University of Twente (2014)