Welkom » Kinetische Architectuur » Het Binnenstebuiten-huis - 2011

"Sinds 2000 werk ik aan de ontwikkeling van sculpturen met expressieve beweging als uitgangspunt."

 

Het Binnenstebuiten-huis - 2011

 

 

 

 

 

 

Dit is het conceptuele ontwerp van Het Binnenstebuiten-huis, een huis waar binnen en buiten gelijk aan elkaar worden. Het huis, met een ogenschijnlijk conventioneel ontwerp wanneer 'gesloten', bestaat uit series van pantograaf spanten aan zowel de rechter als de linker zijde van het huis. Deze pantograaf spanten zijn geconstrueerd als bewegende mechanieken en zijn ontworpen zodanig dat de massa van het dak en de massa van de muren elkaar in balans houden. Hierdoor kan de nok van het dak met minimale inspanning naar beneden worden getrokken waarbij de muren omhoog gaan en het huis zich opent naar de omgeving. Wanneer de twee grote tuimelramen in het dak, die gebalanceerd zijn opgehangen, worden geopend, ontstaat er een passage van de ene naar de andere zijde van het huis.

 

 

Het ontwerp van Het Binnenstebuiten-huis is gepubliceerd in de volgende wetenschappelijke artikelen:

Van der Wijk, V.: Inherent Gravity Force Balance in Moving Architecture with New Designs. Proc. of the ATI 2020: “Smart Buildings, Smart Cities”, August 27-29, Izmir, Turkey (2020)

Van der Wijk, V.: Methodology for analysis and synthesis of inherently force and moment-balanced mechanisms – theory and applications. Dissertation, University of Twente (2014)